divendres, 4 de juliol del 2008

Millores a la capella de Sant Bartomeu

La capella de Sant Bartomeu (de dia)

En l'Agenda cultural de Navarcles d'aquest mes s'informa que la capella de Sant Bartomeu, ubicada al carrer i barri homònims, s'ha enllumenat; concretament, s'ha il·luminat la façana. Des de l'Ajuntament s'han donat dues raons que ho justifiquen.
En primer lloc, el fet que aquest espai "s’ha convertit en un espai d’art en el que hi ha previst celebrar-hi exposicions de petit format". Fins ara les exposions que s'hi han dut a terme són les que organitza el GrupArt de Navarcles, com la que properament s'inaugurarà d'aquarel·les de de Josep Cornet Puigoriol o la d'escultures de Montserrat riu que es va poder veure el mes passat; també cal contar-hi les tres o quatre edicions que s'han fet fins ara de l'exposició dels concursos de fotografia de patrimoni arquitectònic de Navarcles. Recordem que l'edició que es va fer fa dos anys va ser objecte d'un acte de terrorisme poètic i anti-artístic, el 5 d'octubre de 2006, a càrrec del col·lectiu COAC COAC–Delegació de l’Alt Llobregat i Cardener (Collage Organitzat per Anarquitectes/Anti-artistes de Catalunya, Canadà, Cambrils, Cambotja, Coruscant…). L'acció crítica volia incidir en el fet contradictori de promoure un concurs de fotografia de patrimoni arquitectònic i, de l'altra, destruir el patrimoni amb l'excusa del creixement urbanístic. La notícia d'aquell acte encara es pot llegir a la pàgina anarquista "Berguedà Llibertari", i va ser publicada a la revista anarquista el pèsol negre i també a la revista de la CUP Navarcles L'Espurna. Una de les conseqüències d'aquell acte va ser el canvi de pany de la porta d'entrada a la capella, com van poder comprobar posteriorment el grup de teatre "Els Interrogants", espai on en alguna ocasió també hi han assejat (!).

La capella de Sant Bartomeu (i de nit)

La segona raó donada és simplement que "com que també és un dels edificis del nostre patrimoni històric s’ha decidit enllumenarlo perquè llueixi més com a monument."
L'espai de l'ermita de Sant Bartomeu fins ara era un espai i un element patrimonial pràcticament oblidat i en desús, malgrat que fa uns anys es rehabilités l'edifici i que un grup de veïns del barri comprèssin una imatge tallada de Sant Bartomeu i la hi instal·lèssin. En aquest sentit és molt interessant que, primer, el GrupArt ho convertís en un espai d'exposicions i, ara, que l'Ajuntament ho recolzi. Però, tanmateix, encara no acabo d'entendre la raó per les quals s'iluminen les façanes dels edificis d'interès cultural: consumeixen energia innecessàriament, s'iluminen de nit quan no s'hi duu a terme cap acte (les exposicions fins ara s'han fet de dia) o quan no hi ha ningú que la vulgui visitar i veure la seva façana (això no ho sé, potser sí que hi ha algú).
Si més no ha servit per il·luminar un tram del carrer Sant Bartomeu i per a que els veïns seguin als bancs que hi ha just al costat i petar la xerrada aquestes nits d'estiu.