divendres, 2 de maig del 2008

El "trempador": només s'utilitza a Navarcles?

De petit de la "maquineta de fer punta" sempre en vaig dir "trempador" i no vaig ser conscient que fora de Navarcles no ho deien fins que estar a la universitat, on en demanar si en tenien em contestaren "el què?". En aquest mateix sentit, des de fa temps a la pàgina web de l'Ajuntament de Navarcles podem llegir que:

Una paraula que només es diu a Navarcles...
A Navarcles d'una maquineta de fer punta al llapis en diem trempador. I que sapiguem només es diu a Navarcles. No sabem des de quan...

Però, és cert que només es digui a Navarcles? Doncs no! Fa uns dies un company de feina, de Solivella (a la Conca de Barberà, vegueria del Camp de Tarragona), em va dir que al seu poble també la utilitzen aquesta paraula. És més, allà, com aquí, creuen que només la diuen ells. A Solivella hi ha la curiositat que s'hi parla el dialecte xipella del català (aquell que acaba els plurals en "-is" en lloc de "-es"), i han pogut constatar que "trempador" és una paraula típicament solivellenca i no pas del conjunt del domini xipella.
Han determinat també l'origen etimològic de la paraula, que deriva del verb "trempar", una de les accepcions del qual és:
Tallar el canó de la ploma d'ocell perquè hi puguin escriure
(per més informació del "trempador" a Solivella)

El fet que també es digui a Solivella fa més interessant encara l'us d'aquesta paraula. Donat el cas que els dos pobles estiguin situats força lluny de l'altre i que es parlin dialectes del català diferents ens porta a preguntar com és que es digui als dos llocs? Apunto una possible resposta: la migració interior de Catalunya. Des de finals del segle XIX i fins a primers del XX es produï una intensa migració des de les comarques més rurals a les més industrials. És possible, doncs, que vilatans de Solivella immigressin a Navarcles, portant amb ells el "trempador"?
Quines possibles explicacions més hi ha?

1 comentari:

Anna Mª ha dit...

Els de Roda de Ter(Osona) també utilitzen aquesta paraula pensant que són únics.
En tinc constància des de l'any 1980,per una companya de Roda quan estudiàvem magisteri a VIc.
Anna Mª