diumenge, 18 de maig del 2008

"Expedició a Mart"

Ahir al vespre es va estrenar l'obra de teatre Expedició a Mart, escrita i dirigida pel Pep Comellas. L'obra, de la que se'n torna a fer una funció avui a la tarda, es va representar al teatre del Casal, en el marc dels actes de "Primavera al Casal" del "Grup Teatre Navarcles". El guió té la particularitat d'haver estat premiada amb el segon accèssit del I Concurs de guions originals de la Febrada, de 2004, tot i que inicialment titulada Expedició de Navarcles a Mart. Per la seva banda, recordem que el Pep Comellas havia estat el director del "Grup Teatre Navarcles" des de la seva formació el 1983 fins a 1996 i que després d'això ha escrit i dirigit algunes altres obres de forma esporàdica, com va ser l'escriptura i direcció de Som com som, escrita el 2005 i estranada en la programació de "Primavera al Casal" de 2006.
En el programa de mà s'explica que Expedició a Mart és una "obra còmica repartida en cinc quadres o dues parts, que transcorre en una estació espacial o potser estaria millor dir-ne estació especial.
L'objectiu principal de la nostra curta representació és passar-nos-ho bé procurant fern-ne gaudir tots els espectadors. Tot i mirar de donar-li un fons un xic ecològic no cal que hi busquem gran cosa més de profund.
Tant els novells artistes com els ja més veterans que sortim en aquesta obra esperem que rigueu una estona i us ho passeu molt bé."
L'argument, exposat al llarg d'una hora i quart, gira a l'entorn de les vicissituds dels membres d'una estació espacial situada suposadament a Mart, en la que s'hi duen a terme experiments sobre l'adaptació dels cultius. A aquest efecte es compta amb la pressència d'un pagès català i un de rus (suposadament) que, malgrat les dificultats lingüístiques, intenten col·laborar. Juntament amb ells hi ha també dos científics, que acabaran per enamorar-se. Els acompanyen una cuinera, una traductora, un altre científic (que dissenya el Mart I) i una noia que ben bé no se sap que hi ha fa. Entre mig arriben una delegació de Rússia composta per uns cantants i uns ballarins, acompanyats del representant de l'empresari que els finança (un tractant de carn de xai), la germana de la cuinera i el conductor de l'aerobus amb el que arriben.
Malgrat ser un guió tant curt compta amb un ampli repartiment de personatges, donat que en les bases del concurs de la Febrada s'establia que els guions incloguessin unes 25 persones. Entre els actors i actrius cal destacar la presència molt significativa de persones que no havien fet mai teatre, juntament amb artistes consagrats de l'escena navarclina. A ningú no escapa tampoc que majoritàriament els participants són parents o amics del Pep Comellas, quedant tot en família. El repartiment és el següent:
Antònia........................... Lola Estrada
Batin............................... Ventura Graells
Catiusca.......................... Míriam Checa
David............................... Albert Comellas
Ester............................... Núria Setvalls
Francesca....................... Laura Bosch
Guillem........................... Francesc Corrons
Isidre.............................. Jordi Comellas
Josep.............................. Aleix Mas
Kàlia............................... Robert Comellas
Montserrat.................... Isabel Calvet
Narcís............................. Martí Huerta
Camàlic.......................... Roger Tresserra
Dansaires....................... Clara Puig, Anna Grané, Sabina Comellas, Carla Palacios, Joana Escalé, Eduard Padrós
Cantaires....................... Joan Bo, Joan Solbes, Lluís Obradors, Pep Comellas, Robert Comellas

Una escena d'Expedició a Mart

En general es tracta d'una obra divertida, que passa bé, tot i que abusa bastant d'alguns acudits. L'argument té alguns punts fluixos i algunes situacions previsibles i forçades, si bé al final aconsegueix mostrar alguna sorpresa inesperada.