dijous, 5 de juny del 2008

Manresa ret homenatge al director i guionista teatral Agustí Soler i Mas (II)

Tal i com ja havia anunciat en l'anterior missatge, ahir al vespre es dugué a terme l'acte d'homenatge a l'Agustí Soler i Mas. A partir d'ara la Sala petita del teatre Kursaal de Manresa duu el nom de Sala Agustí Solé i Mas, a l'entrada de la qual s'hi instal·larà un bust seu.
L'acte va consistir en tres parts. En la primera es feren diferents parlaments, presentats per la Núria Soler, neboda de l'Agustí i presentadora del programa "Aires de Catalunya" a Radio Manresa. Intervingueren el regidor de cultura de l'Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon, el vicepresident de l'Agrupació Cultural del Bages, una amiga de la família, una de les tres filles de l'Agustí, l'Eva i, per últim, l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí. Tot seguit es va projectar un audivisual compost per diferents fotografies de l'Agustí i un vídeo de l'Agustí explicant acudits durant l'edició de la Innocentada de 1991. La tercera i última part va estar protagonitzada per l'Esbart Manresà, que ballà una dansa de la pel·lícula Víctor Victòria que anys abans havia estat interpretat per l'Agustí en el paper de "dona".
Al vestíbul de la Sala s'hi instal·là una exposició de fotografies i programes d'algunes obres de teatre de l'Agustí, que s'acompanyà amb un piscolabis per als assistents. Entre els assistents navarclins hi havia membres del "Grup Teatre Navarcles", de la "Comissió 300 Festes Majors" (ara Febrada), l'alcalde Albert Brunet "Calderí" i la seva esposa, en representació de l'Ajuntament, així com altres amics i coneguts del poble.
L'acte, recordem-ho organitzat per l'Associació Cultural del Bages, de Manresa, va estar pràcticament centrat en la relació de l'Agustí amb aquesta ciutat, sobretot a través de les Innocentades i el Col·lectiu d'Actors Manresans. En canvi just es va fer alguna referència a la seva relació amb Navarcles i quan es va fer va ser amb un to lleugerament despectiu. En aquest darrer sentit sobretot cal destacar el parlament del vicepresident de l'ACB que, a part de criticar a l'Ajuntament de Manresa per la tardança en el compliment del que s'havia compromès l'any 2002, no es va estalviar de criticar també a Navarcles. Segons ell una de les raons per les quals s'ha tardat tant en batejar alguna cosa (un teatre, un carrer, una plaça...) amb el nom de l'Agustí es deu al fet que Navarcles, que està a escassos quilòmetres, li donés el seu nom al Teatre-Auditori. Per ell això era un problema. El cert és que va sonar a excusa.
En tot cas, l'acte va ser molt emotiu, tant per als assistents com per a la família, i va reunir a moltes de les persones que van col·laborar amb ell en el món del teatre.


1 comentari:

Anònim ha dit...

No crec que volguéssin referir-se a Navarcles amb un to despectiu. Simplement han fet servir d'excusa (dolenta) el fet que el teatre-auditori d'aquí Navarcles ja porta el nom de l'Agustí i per això no l'han posat a Manresa...
Tot i això l'homenatge va ser molt emotiu i el millor és que us vau reunir tots els amics de l'Agustí alhora, unes 200 persones ocupàveu/em la Sala.
Aprofito el blog per donar les gràcies a tothom.