dijous, 12 de juny del 2008

Presentació dels dos llibres d'història del teatre

Portada del quadern (la foto correspon a la representació de Maria Rosa, l'any 2001)

Tal i com s'havia anunciat aquest passat diumenge es varen presentar els dos llibres d'història del teatre navarclí: 25 anys fent teatre: història del Grup Teatre Navarcles, que correspon al número 16 de la col·lecció local "Quaderns de Navarcles", i Història del teatre popular i amateur de Navarcles (1898-2008), que encara no està publicat, escrits ambdós pel Xavier Oliveras. La presentació es va fer al migdia al Teatre-Auditori Agustí Soler i Mas.
L'acte va començar amb una petitat representació a càrrec del "Grup Teatre Navarcles", en la que s'explicava les activitats que ha dut a terme aquesta entitat, un passi de models amb les semarretes del grup, així com referències a altres activitats teatrals al poble; evidentment també es va explicar el procés d'escriptura del llibre i com després, a mesura que s'anava allargant, es va decidir fer-ne dos. La representació acavaba plantejant qui podria presentar-los, moment en el qual es feia pujar des de platea, i per mitjà d'una trucada al mòbil, al Joan Anguera.
El Joan Anguera en el seu paralment va fer molt d'èmfasi en l'aspecte social i col·lectiu del teatre amateur, en tant que és un forma d'art que només es pot realitzar de forma col·lectiva i com a mecanisme de cohesió social en tant que permet posar en contacte als participants amb el públic i identificar-se amb la història o els personatges que es representen. Segons ell, aquest paper del teatre s'ha acomplert de llarg a Navarcles, ja que es disposa d'una història d'almenys 110 anys de teatre ininterromput i en el que han particpat, pel cap baix, unes 600 persones. Anguera també va recordar el seu pas pel teatre amateur navarclí als anys 60, abans de dicar-se al teatre professional.
Acte seguit, el president del "Grup Teatre Navarcles", el Sebastià Puig va explicar que el Quadern seria repartit per totes les cases, mentre que l'Història del teatre... encara s'havia de publicar, i que s'estava pendent del finançament. De totes maneres s'obria una llista de subscriptors, per tal d'assegurar que un mínim d'exemplars tindrien sortida.
Després de la seva intervenció, es va convidar a dirigir unes paraules al regidor de cultura, Valentí Oliveras, i a l'alcade, el Calderí. El primer va senyalar el rol actiu del "Grup Teatre Navarcles" en la vida cultural i associativa del poble; el segon, la importància d'un llibre com aquest, que invitava a fer-ne una edició també en castellà i una altra en francès (moment en el qual tothom va flipar, ja que en prou feines es pot pagar l'edició en català).
L'acte es va cloure amb l'entrega d'un obsequi tant al Joan Anguera com a l'escriptor dels llibres.
Per últim, al vestíbul del teatre es va instal·lar una exposició de cartells i de fotografies de teatre, així com també les semarretes (que estaven a la venda), el Quadern (que es podia recollir) i la llista de subscriptors (a la que s'hi podia apuntar qui volgués).
La celebració dels 25 anys del grup va acabar amb un dinar de germanor al teatre del Casal, amb l'assistència d'una mica més de 100 persones.